Notes de premsa
Reus posa en marxa un Programa de Recuperació d’Aliments Frescos amb més de 6.000 beneficiaris
context actual de crisis econòmica, Reus esdevé una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària amb la signatura aquest dimecres, 18 de juliol, del conveni per al desenvolupament del projecte de recuperació i distribució d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics. El signen l’Ajuntament de Reus, l’Associació Taller Baix Camp, la Fundació Banc dels Aliments i els dos autors de l’estudi per a la seva posada en marxa, Anna Puigdomènech i Jordi Baldirà.
El programa beneficiarà més de 6.000 persones sense recursos. El gestionarà l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus i es fa amb la implicació de supermercats, d’entitats socials i ciutadanes i de diverses administracions públiques. L'Àrea de Benestar Social aportarà enguany 30.000 euros i, en endavant, 60.150 euros anuals durant la vigència del conveni.
Procés de recollida i distribució
Els supermercats oferiran els aliments frescos que ja no es poden posar a la venda. El Taller Baix Camp, que dóna feina a persones amb discapacitat, farà la tria d’aquest aliments, una activitat que ha rebut el premi Integra que atorga el BBVA. Les entitats socials de la ciutat que formen part de la Xarxa de distribució d’aliments, liderada per la Fundació Banc dels Aliments, distribuiran aquests aliments, i 1.881 famílies sense recursos, que suposen uns 6.327 beneficiaris —segons dades actualitzades de l’aplicació informàtica de la Xarxa de distribució d’Aliments— rebran els aliments frescos.
Treball en xarxa
Amb la signatura d’aquest conveni, la Xarxa d’aliments passarà a gestionar a més a més del producte envasat, producte fresc. Una gestió alimentària que presenta més dificultats a l’hora d’assegurar que l’aliment és apte per al consum humà —d’aquesta supervisió s’encarregarà l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentària— i la seva distribució ha de ser ràpida, per tal que els aliments no es facin malbé.
La Xarxa de distribució d’Aliments és un projecte de ciutat impulsat pel Pla Local d’Inclusió Social de l’Àrea de Benestar Social, que consisteix en un treball en xarxa entre l’administració local i les entitats socials per tal de donar cobertura a les necessitats bàsiques de les persones i la seva promoció social. A la xarxa de distribució d’aliments, hi participen Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus, Càritas -que abasteix totes les parròquies de Reus-, la Societat de Sant Vicenç de Paül, la Fundació Mossèn Frederic Barà, el Centre d’Ajuda al Pres i al Necessitat, l’Església Evangèlica Ríos de Vida, l’Església Evangèlica Pentecostal Missionera, l’Associació Cultural Amistad y Raices, Creu Roja, l’Agencia Adventista para el Desarrollo y Recursos Asistenciales (ADRA) i la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona.
La xarxa d’aliments permet coordinar, a través d’un aplicatiu informàtic, les dades sobre les persones i famílies que reben ajudes d’aliments de què disposen les entitats i els Serveis Socials de l’Ajuntament. La gestió coordinada dels recursos alimentaris entre les entitats i el sector públic afavoreix una prestació més eficaç d’aquesta ajuda.
Un programa innovador, sostenible i responsable socialment
Així doncs, en el context actual de crisi econòmica aquest programa contribueix a reduir el malbaratament alimentari i incideix tant en l’àmbit social com en el de la sostenibilitat:
- És un programa destinat a les persones més desafavorides
- Dóna feina a persones amb discapacitat.
- Redueix de forma significativa la generació de residus de les grans superfícies.