Notes de premsa

Reus s'adhereix a la Setmana de la Mobilitat Sostenible 2020

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 16/09/2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020

L'Ajuntament de Reus s'adhereix un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura que se celebra a tot Catalunya, del 16 al 22 de setembre, sota el lema 'Per una mobilitat sense emissions'. Des de les regidories de Medi Ambient i Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Reus s’ha impulsat una campanya de comunicació a les xarxes socials i mitjans locals que promou consells que conviden a reflexionar i actuar en benefici d’una ciutat més sostenible en termes de mobilitat i transport, tot animant a la ciutadania a sumar-se a aquestes iniciatives per preservar l’entorn.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Coordinada des de la Unió Europea, la Setmana de la Mobilitat Sostenible té per objectiu arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050 mitjançant la cerca i l'impuls de noves formes de mobilitat cap a un transport més sostenible, segur i saludable i esdevé una cita anual per tal de revisar les polítiques de mobilitat i els hàbits dels ciutadans. En aquesta edició hi participen 39 països amb un total de 2.273 ciutats, entre elles Reus.

Augment de zones de vianants

L'Ajuntament ha incrementat les zones de superfície dedicades als vianants en indrets com l'entorn de la plaça de la Sang, carrer Camí de Valls, entre altres, a més de diverses millores de l'àmbit urbà per facilitar i beneficiar la mobilitat a peu. En la mateixa línia, s’ha apostat per la senyalització de la xarxa de camins segons les destinacions per tal de donar una eina més a la mobilitat no motoritzada.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, Rubio valora positivament el fet que "aquest any, a causa de la COVID-19 s’han accelerat les possibilitats que ens ofereix el teletreball i les eines informàtiques el que ha provocat que s’hagi reduït notòriament el trànsit de la nostra ciutat i com a conseqüència obtenim una baixada dels nivells de contaminació tant acústica com atmosfèrica. A més, la ciutat s’ha adaptat atorgant més espai a vianants i bicicletes facilitant moure’s de manera més sostenible per la ciutat.”

Increment dels carrils de convivència amb bici

L’Ajuntament treballa per tal d'oferir un entorn de més qualitat pels modes no motoritzats i per una mobilitat lenta o tranquil·la "slow mobility". En aquest sentit s'han repintat els carrils bici existents que junt amb la incorporació d'11'5 km de carrils de convivència sumen un total de gairebé 36 km a més de la reducció i limitació de velocitat als 30 km/h per als vehicles per al foment i benefici de la mobilitat en bicicleta. A més s'hi poden trobar fins a 53 aparcaments bici ubicats a tots els equipaments públics o els privats que tenen caire lúdic, esportiu o cultural, i la majoria de places.

La regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, considera que “estimular un comportament ciutadà, en relació amb l'ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l'aire, la reducció d'emissió de gasos que provoquen l'efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics, són premisses que fomenta la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura i que preveu el Pla d’Acció Municipal”.

Foment del vehicle elèctric

La ciutat de Reus és actualment considerada una de les ciutats catalanes referents en mobilitat elèctrica des que l'any 2014 va iniciar la instal·lació d'estacions de recàrrega que han anat incrementant any rere any fins a les 15 estacions actuals ubicades als aparcaments municipals i la via pública. Excepte les de recàrrega ràpida que són de pagament, la ciutat de Reus compta actualment amb un total de 32 places de càrrega gratuïta on el nombre de recàrregues també s'ha vist incrementat fins al total de 10.253 recàrregues amb què es va tancar el 2019.

La situació sociosanitària ha impedit celebrar la Fira del Vehicle Elèctric que enguany hauria arribat a la seva 5a edició. Cal recordar, però, que l'Ajuntament de Reus també fomenta l'ús dels vehicles elèctrics entre el seu personal amb una flota de 10 vehicles, que actualment, a causa de les mesures establertes per l'emergència sanitària, s'ha decidit no ampliar la flota i limitar el seu ús compartit.

Transport públic

Finalment pel que fa al transport públic, l'Ajuntament de Reus segueix renovant la flota d'autobusos de Reus Transport amb un total de 13 vehicles que reduiran entre un 71 i un 91% l'emissió de contaminants, i amb un increment de 16 noves places amb un aforament total de 104 cada autocar.

Del 21 al 24 de setembre es farà distribució de codis QR pels desplaçaments als centres dels estudiants dels instituts de la ciutat per tal de fomentar l´ús del transport públic entre aquest col·lectiu.

Degut a la reducció de l’activitat provocada per la pandèmia, els usuaris del transport públic de gener a agost han estat de 902.064, menys de la meitat del usuaris en el mateix període de l’any passat. Durant els mesos de gener i febrer els usuaris es van incrementar un 4%, però la irrupció de la COVID-19 ha provocat reduccions d’entre el 50% i el 93% d’usuaris.

Des de les regidories de Medi Ambient i Mobilitat es considera que "optar pel transport públic col·lectiu per anar a la feina, així com caminar o moure's en bicicleta en lloc d'agafar el cotxe són bones alternatives i formes de protegir i millorar la nostra pròpia salut i la de la ciutat".

 

Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020
Campanya Setmana Mobilitat Sostenible 2020

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.