Notes de premsa

Reus tindrà un sistema de bicicleta pública compartida

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 19/07/2021
Marina Berasategui i Josep Maria Adserà

L’Ajuntament de Reus, a través de l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, treballa per implantar a la ciutat un sistema de bicicleta pública compartida. El projecte, definit en el Pla d’Acció Municipal 2021-2023, preveu començar a ser una realitat l’any 2023. El projecte municipal de bicicleta compartida s’emmarca en les polítiques de promoció de la mobilitat sostenible que impulsa el Govern de Reus, junt amb la revisió del Pla de Mobilitat Urbana, la redacció de la nova ordenança de mobilitat i el desplegament del Pla de la Bicicleta.

L’Ajuntament de Reus ha encarregat l’estudi per a la implantació del servei de bicicleta compartida a l’empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, que planteja oferir un servei 24 hores amb l’atenció centralitzada des del Centre de Control, des d’on es gestiona la xarxa de pàrquings municipals i el servei de transport urbà.

Ara s’estudia quina és la millor manera per fer-ho amb l’objectiu de crear un sistema de transport públic individual a partir de la bicicleta compartida, que faciliti als ciutadans fer els seus desplaçaments habituals per la ciutat en bicicleta, d’una manera sostenible, saludable i econòmica.

Mobilitat sostenible i compartida
El sistema de bicicleta pública compartida permetrà posar a disposició de la ciutadania un conjunt de bicicletes –distribuïdes en diversos punts de la ciutat– a un preu assequible, per incentivar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport saludable i sostenible, a la vegada que complementarà l’oferta de mobilitat pública i compartida.

La voluntat de l’Ajuntament amb l’encàrrec a Reus Mobilitat i Serveis, és definir un model propi que es gestioni des de l’empresa municipal, amb l’experiència tecnològica i de recursos humans que ja treballa amb els pàrquings municipals o els autobusos urbans. Un dels models de referència per la bicicleta compartida de Reus és el de la ciutat de Girona, on han dissenyat i adquirit les peces de les bicicletes i dels ancoratges, amb l’objectiu de fer amb recursos propis la instal·lació i el muntatge de les bicicletes i les estacions.

Aquest 2021 ja s’han fet els primers passos per a la bicicleta compartida. Al gener es va signar un conveni amb l’Ajuntament de Girona i des de Reus Mobilitat i Serveis ja s’ha elaborat un estudi previ per a la implantació de la bicicleta compartida. El proper pas és la contractació d’un tècnic especialista per definir concretament quin és el model de bicicleta compartida i adaptar-ne la gestió a l’estructura de l’empresa municipal, amb l’experiència del Centre de Control.

Les primeres bicicletes, el 2023
Reus Mobilitat i Serveis podria oferir un servei 24 hores, amb una dotzena d’estacions en una primera fase i entre 150/200 bicicletes. Tant el número d’estacions com el número total de vehicles, s’aniria incrementant a partir de la posada en marxa del servei. Les estacions o punts de recollida de bicicleta es posarien primer a les zones més denses i amb usos diversos per arribar gradualment a la perifèria de la ciutat.

Ara l’empresa municipal treballa per definir el projecte amb l’objectiu que al llarg de  2023 es puguin veure les primeres bicicletes compartides circulant per la ciutat.

Encara falta concretar com seran les bicicletes, el que sí que es pot dir és que s’ha descartat que siguin elèctriques per la mida de la ciutat i l’orografia del terreny. L’experiència en sistemes similars indica que la mitjana d’ús de la bicicleta compartida té una durada de 15 minuts, amb un recorregut d’uns 2,5 quilòmetres.

També cal definir com funcionarà el servei i quin cost tindrà per a l’usuari, però cal recordar que Reus Mobilitat i Serveis ja disposa d’una aplicació de mobilitat que a hores d’ara serveix per pagar la zona blava i per activar els punts de recàrrega per a vehicles elèctrics distribuïts per tota la ciutat.

S’estima que el cost aproximitat anual pot ser de 385.000 euros incloent la infraestructura –estacions i bicicletes–, els vehicles per traslladar les bicicletes d’un punt a l’altre, la creació de 4 llocs de treball i les despeses de manteniment.

Marina Berasategui i Josep Maria Adserà
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.