Notes de premsa

Última projecció del cicle “Visions de l’altra riba”, al Centre de Lectura

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 20/03/2009

lluns 23 de març a les 20:00h i a la Sala d'Actes del Centre de Lectura tindrà lloc l'última projecció del Cicle de Cinema Solidari "Visions de l'altra riba" organitzat per la Regidoria de Solidaritat i Cooperació, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Reus i la CGT. En aquesta ocasió es projectarà "ARRHASH (Verí)" dels directors Javier Rada i Tarik El Idrissi.

Després de la projecció es farà una xerrada debat amb la presència dels directors.
L'entrada és gratuïta.
-
“Arrhash (Verí) neix com a treball d'investigació a l'any 2006, fruit de la col·laboració entre el rifeny Tarik El Idrissi, i l'espanyol Javier Rada. El seu objectiu era doble. D'una banda, recuperar aquell fosc episodi del nostre passat comú: La guerra química al Rif (1923-1927), al Nord del Marroc. Per un altre, rescabalar la memòria dels últims supervivents del conflicte. Aquest esforç conjunt, sufragat per ells mateixos, gaudeix de cert valor simbòlic. Més enllà del resultat cinematogràfic, i del que humilment hagin pogut aportar a la recuperació de la memòria històrica, representa un nexe comú. Els néts d'aquells pobles enfrontats, sumits en una guerra en la qual va imperar la crueltat i la venjança, ara treballen per a dignificar la memòria conjunta. No hi ha pitjor crim que el que queda a l'oblit. Si s'és víctima, la memòria es converteix en trauma, ja que no existeix pitjor càstig que la impunitat.
Entre 1923 i 1927 l'exèrcit espanyol va utilitzar de forma massiva gas mostassa contra població civil durant la guerra del Rif. Espanya es va convertir en una de les primeres potències a utilitzar aquests mètodes d'extermini. I va aconseguir que el seu crim romangués en un convenient oblit. Vuitanta anys després, un jove rifeny, resident a Madrid, inicia una carrera contra rellotge per a salvaguardar la memòria dels últims testimonis d'aquella guerra. El Govern espanyol mai ha admès tals crims. I les víctimes, molt ancianes, amenacen amb morir sense haver explicat què va ocórrer durant aquells anys d'asfíxia i mort. Arrhash, un projecte totalment autoproduït, és abans de res una causa, un somni compartit, una necessitat d'explicar una cosa que va quedar en l'oblit.”
venenodelrif.blogspot.com/

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.