Notes de premsa

«Un raig de mel», exposició temporal del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 27/01/2011

la d’exposicions temporals del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca acull des d’aquest divendres 28 de gener fins el 2 d’abril l’exposició «Un raig de mel», produïda pel Museu del Port de Tarragona, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades. A Reus, la mostra original ha estat ampliada, amb noves peces i documents.

De manera molt didàctica, la mostra dóna a conèixer als visitants de totes les edats el món de les abelles i dels productes que produeixen, bàsicament la mel i la cera. La tasca dels apicultors, que tradicionalment han fet que aquests productes naturals arribin a la resta de la societat, permet mostrar les diferents tasques i eines que, encara avui, realitzen de manera artesana i que tenen orígens prehistòrics (tal com demostren les representacions de recollida de mel en algunes pintures rupestres, com la de l’abric de l’Aranya, de Bicorp).

El museu exposa objectes i materials de l’Associació d’Amics de les Abelles de les Muntanyes de Prades, procedents de la Casa Museu de la Mel, d’Alcover; i d’altres cedits en col·laboració amb la Biblioteca del Centre de Lectura de Reus, Cera Reus – Cereria Salvadó, Indústries Rodríguez, Montserrat de Anciola, Xavier Lladó, Èlia Massó i Mercè Toldrà.

Moltes són les referències al món de les abelles i de la mel a la denominació geogràfica Muntanyes de Prades. Antigament, les abelles es trobaven en petites explotacions rurals per autosuficiència i amb un limitat mercat local. És a partir del segle XIX quan milloren els tipus d’arnes, les tècniques per a l’extracció de la mel i, també, els estris per facilitar el treball.

Actualment, com a conseqüència del clima, les malalties d’algun tipus d’abelles, els plaguicides i els insecticides, han minvat el nombre d’abelles i, en particular, s’han extingit les silvestres. El resultat és una deficient pol·linització de la brolla mediterrània. Per aconseguir l’equilibri mediambiental a les finques, s’estan instal·lant caixes niu (contenidors pol·linitzadors) per a les abelles. Avui en dia, hi ha una vintena d’apicultors, i un cens aproximat de 2.700 arnes. La majoria són semiprofessionals com a activitat complementària a la renda agrícola.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.