Notes de premsa

Visita de l'Agència de Residus i de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per a conèixer el programa de gestió alimentària

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 19/02/2013

La regidora de l'Àrea de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha acompanyat aquest dimarts 19 de febrer a responsables de l'Agencia de Residus de Catalunya i de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària en una visita per conèixer el desenvolupament del programa de gestió alimentària de Reus. També ha volgut conèixer aquest procés un membre del departament de Ciències dels Aliments de l'Acadèmia Catalana de Ciències.

El desenvolupament d'aquest programa de gestió alimentària consisteix en què els supermercats implicats i els paradistes del Mercat del Camp ofereixen els aliments frescos que ja no es poden posar a la venda a la Fundació Banc dels Aliments. Llavors, el Taller Baix Camp recull aquests aliments donats i realitza el triatge, descartant els que no són aptes pel consum humà, amb la supervisió de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Finalment, els aliments recuperats són entregats a les entitats socials, que formen part de la Xarxa de distribució d’Aliments, perquè els reparteixin entre les persones sense recursos de la ciutat. Gràcies a aquest programa, aliments que abans es convertien en residus, ara es recuperen per dona’ls-hi una nova oportunitat.

Per aquest motiu, el programa de «Recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics» de Reus compte amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya com a projecte pilot per veure la seva aplicabilitat en altres territoris. Es tracta d’un projecte innovador en l’àmbit social, però també amb una clara voluntat sostenible i ambiental, que pot suposar una disminució en la generació de residus alimentaris que produeixen els centres distribuïdors d’aliments.

Per això, l’Agència de Residus dóna suport a l’empresa Taller Baix Camp, que gestiona els aliments des de la seva recollida als centres distribuïdors d’aliments fins que s’entreguen a les entitats socials, amb una aportació de 10.000 euros.

Aquest projecte persegueix l’objectiu d’estudiar l’evolució de la disminució de residus que es produeix gràcies a la recuperació dels aliments. Actualment, l’Agència de Residus està treballant pel nou Pla de Residus 2013-2020, on tindrà un paper destacat el malbaratament alimentari.

Paràmetres i indicadors mensuals
Per al seguiment de la prova pilot, s’han establert uns paràmetres i indicadors amb l'objectiu de detectar quin percentatge dels aliments que es recullen dels supermercats i al mercat del camp són realment recuperables durant la implementació del programa. Aquests indicadors s’envien mensualment a l’Agència de Residus perquè pugui fer un seguiment de la sostenibilitat ambiental del programa, amb la reducció de residus que suposa.

Reducció en el preu públic del servei de recollida
Enguany, l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus redueix als supermercats que participen en aquest programa un 10% del preu públic pel servei de recollida de residus comercials i industrials

Programa innovador
En l’actual context de crisi econòmica, el desenvolupament d’aquest programa innovador -que els primers mesos de funcionament ja presenta un balanç positiu-, situa Reus com a ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària.

El lideratge del programa correspon a l’àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus amb la implicació de la Fundació Banc dels Aliments i del Taller Baix Camp i la col·laboració estreta de l'Agència de Residus i de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, així com d’algunes cadenes de supermercats, el Mercat del Camp, entitats socials i institucions i administracions públiques.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.