Antiga ermita del Roser

Antiga ermita del Roser

CP:43201

El culte a la Mare de Déu del Roser es va iniciar a partir de 1539, i l’ermita es va configurar a partir de l’antiga ermita de Sant Roc. Del 1802 al 1870 hi va haver el cementiri de la vila. A partir de 1960, al voltant de l’ermita es van construir les instal·lacions d’una escola dels pares salesians que va funcionar fins al 1971. Del 1973 al 1991, l’edifici va ser ocupat per l’Escola de la Sagrada Família, fins que l’escola es va traslladar a un nou edifici amb el nom d’Escola Pare Manyanet. Després de superar el debat entre els que volien enderrocar l’edifici i els que volien conservar-lo, i descartada també la idea inicial d’ubicar-hi la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili, l’edifici es va restaurar el 1998 per acollir l’actual Institut Gabriel Ferrater de Reus, que amb el nom provisional de Reus III havia començat a funcionar uns anys abans a la Boca de la Mina.

Lligat al nom de l’antiga ermita i al cementiri que va acollir hi havia l’antic portal del Roser. Va existir a partir del primer terç del s. XIX, quan la població es va haver de tornar a fortificar arran de les guerres carlines. Era al carrer del Roser, a l’alçada del carrer de la Muralla. Se’n va parlar encara molt de temps després d’haver desaparegut, sobretot perquè era el punt on s’aturaven els enterraments, camí del Roser, perquè s’acomiadés el dol.

Categoria: R01: Passeig de ronda, R06: Parc de Sant Jordi

foto localització
 Si detecta alguna errada en aquesta fitxa del directori o vol fer una aportació: Millora del directori

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.