Apunta’t a l’estalvi!

Cerca al Blog de Medi Ambient

E.g., 28/01/2023
E.g., 28/01/2023
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous 24 Novembre, 2022

L’energia  és una despesa molt important de les nostres llars. Els preus de l'energia preocupen, sobretot el de l'energia elèctrica, a causa de la gran variabilitat dels preus i del fort increment que s’ha donat aquests darrers anys. Ara que venen mesos més freds i el consum d’energia a les llars se sol disparar, us facilitem una sèrie de propostes per reduïr la vostra despesa energètica i a la vegada minimitzar els impactes que genera el seu consum sobre el medi ambient.  


Passos per reduir la despesa energètica! 

Adoptant nous hàbits de consum podem reduir i molt la despesa energètica de casa nostra. 

El primer que podem fer és ser conscients de quina energia necessitem i en quins trams del dia realitzem un major consum. 

Per fer-ho es pot utilitzar la calculadora energètica de l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta eina descobrireu quanta energia consumiu i en quins elements o activitats que realitzeu a casa teniu un major consum. Al acabar us facilitarà consells personalitzats per estalviar energia i diners. També podeu calcular la potència que necessiteu a la vostra llar i estalviar gràcies a la calculadora de potència de l’Institut Català de l’Energia.Un cop conegueu la potència que necessiteu a casa, podeu adaptar la potència a les vostres necessitats reals. 

Calculadora

Els electrodomèstics representen el 47% de consum energètic de la llar.

És important que comprem aparells de màxima eficiència energètica. També és important fer-ne un ús eficient. Carregant al màxim la rentadora i el rentaplats abans d’utilitzar-los, utiltizar programes de mitja càrrega, fent manteniment i neteja dels electrodomèstics, etc. Al cuinar també podem estalviar energia si posem tapa a les olles, cuinant amb olla a pressió o microones i omplint el forn al màxim quan l’utilitzem. 

És important ventilar la casa, podem fer-ho a primera hora del dia, obrint les finestres 10 minuts. A l’hora de climatitzar també hem de pensar en posar la calefacció o bomba de calor a 20-21º com a màxim i a l’estiu a 24-26º. Abans d’utilitzar la calefacció, es poden purgar els radiadors, millorarà el seu rendiment.

En referència a la il·luminació cal recordar que hem d’apagar les llums quan no les estem utilitzant i al sortir de les estances. També podem apagar les pantalles de televisions o ordinadors quan no les fem servir. Sempre és millor utilitzar la llum natural. Quan puguem podem anar canviant les bombetes tradicionals per altres de baix consum ja que gasten un 80% menys d’energia. 


Més informació

Si voleu rebre atenció personalitzada i gratuïta per estalviar en les factures de la llum, de l’aigua i del gas, podeu demanar cita al Punt d’Assessorament Energètic (PAE) trucant al 010 o bé clicant aquí

Si esteu pensant en passar-vos a l’autoconsum, consulteu les següents bonificacions: bonificació de l'ICIO per instal·lació d'un sistema d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica i bonificació de l'IBI per instal·lació d'un sistema d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica

En el cas dels edificis existeixen els Ajuts Europeus per a la millora de l’eficiència energètica dels habitatges (Next Generation). El principal objectiu d’aquests ajuts és que els edificis d’habitatges redueixin un mínim del consum d’energia primària no renovable i un mínim de reducció de demanda segons zona climàtica.


D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.