Cicle "Documents singulars de l'Arxiu"

Cerca al Blog de l'Arxiu

E.g., 27/09/2020
E.g., 27/09/2020
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Caràtula presnetació Cicle
Dimarts 28 Abril, 2020

A través de petites càpsules audiovisuals, presentem el cicle “Documents singulars de l’Arxiu”, que té per objectiu apropar a la ciutadania els documents més emblemàtics de la ciutat, explicar-ne el seu contingut i la seva importància i promoure’n l’accés a la través de la xarxa.

Durant els darrers anys, l’Arxiu ha digitalitzat i restaurat aquests documents que avui constitueixen un ric patrimoni de la ciutat. A través d’una breu explicació, ens aproparem al contingut del Llibre de la Cadena, el Llibre Verd, el Llibre del Juhí de Prohoms, els Llibres del Comú o a les dues cartes de població de la ciutat. Tots aquests documents són accessibles en línia, han estat digitalitzats per tal de facilitar-ne l’accés, però també per tal de preservar-los físicament.

A través de la pàgina web de l'Arxiu Municipal, es pot accedir també a un text explicatiu de cada document. Els historiadors Ezequiel Gort, Eduard Juncosa o la restauradora Anna Ferran aprofundeixen tant el contingut dels documents, com, en el cas d’aquesta darrera, en el procés de la seva restauració, tasca duta a terme al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

El proper mes de juny es presentarà la digitalització i restauració de nous documents, també de gran importància en la història de la ciutat.

A més dels processos de digitalització i restauració, la difusió esdevé una de les accions més fonamentals dels arxius. Divulgar, donar a conèixer el patrimoni documental de la ciutat, fer accessible la informació, és una de les prioritats dels arxius per tal de fer participar a la ciutadania de tot aquest coneixement.

Documents singulars de l'Arxiu

El Llibre de la Cadena

Comencem presentant el Llibre de la Cadena. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/llibre_de_la_cadena.pdf.

 El Llibre Verd

El segon document que presentarem és el "Llibre Verd" o llibre de privilegis de la la vila de Reus. Podeu accedir al document digitalitzat a https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/el_llibre_verd_de_reus.pdf 

El Llibre del Juhí de Prohoms

El tercer document que presentem és el LLibre del Juhi de Prohoms. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Eduard Juncosa Bonet a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/el_llibre_del_juhi_de_prohomens_de_la_vila_y_terme_de_reus.pdf

Els Llibres del Comú de 1359 i 1391

El quart document que presentem, correspon realment a dos llibres. Els Llibres del Comú de 1359 i 1391. A Reus, durant el segle XIV, es coneixien com a Llibres del Comú els llibres de comptabilitat municipal. Aquests dos llibres que es presenten, han estat restaurats i digitalitzats. Podeu accedir a la digitalització del document a través de https://www.reus.cat/serveis/documents-digitalitzats o bé al text resum de la conferència d'Ezequiel Gort a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/els_llibres_del_comu.pdf i al d'Anna Ferran  a https://www.reus.cat/sites/reus/files/arxius/restauracio_dels_llibres_del_comu_de_reus.pdf

Les cartes de població de Reus, 1183 i 186

El darrer document que presentem són les cartes de població de Reis, 1183 i 1186. Podeu accedir a la digitalització dels dos document a través de https://www.reus.cat/arxiu/les-cartes-de-poblacio-i-franqueses-de-reus-ja-son-accessibles-en-linia 

Caràtula presnetació Cicle
Videos Relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.