L’Ajuntament completa les referències a Gabriel Ferrater i als blocs Bofill del pont d’accés al barri Gaudí

Cerca al Blog de Next Generation

E.g., 24/01/2023
E.g., 24/01/2023
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí
Dilluns 05 Desembre, 2022

L’Ajuntament de Reus ha finalitzat els treballs complementaris del projecte de millora del pont sota de la via del tren que dona accés al barri Gaudí, que ha inclòs diferents actuacions de millora en relació a la il·luminació, la seguretat del trànsit de vianants i bicicletes, i la reducció de sorolls.

Amb aquest últim objectiu s’hi han col·locat diferents elements fonoabsorvents, entre els quals uns plafons penjats al sostre que reprodueixen els colors que el Taller d'Arquitectura de Ricard Bofill va definir el 1968 dins del projecte del barri Gaudí, i que encara avui són ben presents al barri, a l'entorn dels anomenats blocs Bofill. A més d'actuar com a elements de disseny artístic i urbanístic, segons el projecte original els colors són també elements pensats per marcar recorreguts i definir volums i seqüències.

A les parets del pont, acompanyant el recorregut de les persones que hi circulen, s’hi reprodueixen uns versos de Gabriel Ferrater, en el marc de la commemoració el 2022 del centenari del naixement del poeta reusenc.

Els poemes sencers als que corresponen els versos es poden escoltar a través de l’arxiu sonor penjat al web reus.cat i accessibles des del cordi QR instal·lat a la paret del mateix pont. Al mateix enllaç s'hi pot trobar en un document adjunt l'estudi cromàtic dels elements fonoabsorvents

Amb un pressupost total de 492.590,50 euros, les obres s’han dut a terme dins del projecte de Zona de baixes emissions i mobilitat sostenible, un projecte amb finançament Next Generation de la Unió Europea en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. També ha comptat amb una aportació del PAM de la Diputació de Tarragona.

El projecte executat ha permès actuar al pont per dotar-lo de més llum, menys soroll i més seguretat per a vianants i ciclistes:

  • La secció transversal del pas inferior és de 12m d’amplada. S’ha definit una sola vorera de 2,65m. Entre la calçada i la vorera s’hi ha instal·lat una barana metàl·lica de 1,30m. Els dos passos de vianants, un en cada costat del pas inferior, s’han elevat respecte de la calçada per fer més còmode i segur el creuament.
  • S'han construït dos carrils per bicicleta a banda i banda, d'1,5m d'amplada cadascun. Entre el carril bicicleta i la calçada, s’hi ha instal·lat elements separador de polietilè
  • S'han construït dues calçades de 2,85m; una per a cada sentit de la marxa. La velocitat màxima és de 30km/h. S’han instal·lat reductors de velocitat al punt central del pas inferior.
  • Les molèsties pel soroll s’han eliminat reduint la velocitat de circulació i amb la instal·lació d’un revestiment fono-absorbents a les parets laterals, i uns panells transversals. A les parets laterals s’hi han col·locat material fono-absorbent de 2m de altura al llarg de tot el túnel. Al llarg del recorregut també s’hi han col·locat els panells absorbents suspesos del sostre pintats amb els colors dels blocs Bofill.
  • S’ha renovat tota la il·luminació del pas, amb 5 projectors led al sostre, i  36 punts led fixats a la paret. També s’han instal·lat punts de llum a les dues entrades del pas a fi que il·luminin les voreres, evitant l’enlluernament als vehicles.
 Logo Next Generation ZBE
Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí
Pont del barri Gaudí

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.