Mas de l'Espinós

Mas de l'Espinós

CP:43201

Xalet bastit per Pere Caselles amb botons de mosaic de trencadís a la porta emmarcant les inicials. El cognom Espinós continua encara lligat a la fabricació i venda de coets, com il·lustra l’estela de coets reproduïda a la reixa.

Reus i la indústria pirotècnica

Reus va acollir, al llarg dels s. XIX, força tallers pirotècnics, una activitat secundària pel volum general però amb una presència destacada a la ciutat. Alguns dels de més anomenada van ser els de l’Espinós, Murgades, Gassull, Arbós i Rodón. Aquesta activitat està directament connectada amb la tradició festiva reusenca, marcada per la presència del ball de diables, els canons de festa i la mateixa Tronada.

Malauradament, les deficients condicions de treball als tallers i les indústries del s. XIX, sovint inserits de ple en la trama urbana, van donar lloc a accidents luctuosos, com el que va patir la Pirotècnica Espinós el 1903, amb diversos morts i ferits. El més tràgic va ser el de la Pirotècnica Gassull, que el 1917 va causar un greu incendi en què van morir set persones.

Categoria: Arquitectura i art públic, R02: De Misericòrdia a Castellvell

Mas de l'Espinós
 Si detecta alguna errada en aquesta fitxa del directori o vol fer una aportació: Millora del directori

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.