Mauseoleu del General Prim

Mauseoleu del General Prim

Avinguda de la Pau, 206, 43203 CP:43203

Tel.: 977 75 04 22

Horari: Consulteu els horaris d'obertura del Cementiri General de Reus

El nou mausoleu del General Prim s'inaugura el 7 de juny de 2014 a la seva ubicació definitiva, al Cementiri General de Reus, una vegada completats els treballs de restauració realitzats per l'equip del Centres de Restauració de Bens Mobles de Catalunya. El mausoleu és obert al públic en el mateixos horaris que el Cementiri General de Reus.

El mausoleu restaurat recentment és obra de l’artista Plácido Zuloaga, que la va realitzar a Eibar (Guipúscoa) durant els anys 1874-1875, amb ferro i aplicació de la tècnica del damasquinatge (decoració de garlandes florals i geomètriques en fils d’or i argent). L’escultor francès Émile Hébert és l’autor de totes les parts esculturades del sarcòfag, fetes en bronze i recobertes amb argent.

Joan Prim i Prats

Joan Prim i Prats neix a Reus el 1814 i mor assassinat a Madrid el 1870. És el polític català més important del segle XIX, i ocupava el càrrec de cap del Govern i Ministre de la Guerra en el moment de la seva mort.

Per tractar-se d’un cap d’Estat, el govern va ordenar construir un gran mausoleu en el «Panteón de Hombres Ilustres», junt a la Basílica d’Atocha, on també hi reposen altres polítics.

La ciutat de Reus va sol·licitar, des d’un inici, les restes del seu fill il·lustre, i amb motiu del centenari de la seva mort, les despulles es van traslladar a Reus, juntament amb el gran mausoleu de Plácido Zuloaga. El monument s’instal·là en una placeta entre pins en el Cementiri General de Reus.

El mausoleu

Es tracta d’una de les obres cabdals de l’artista, datada entre 1874–1875, seguint les tendències neoclàssiques i renaixentistes.

Inicialment, el mausoleu té tres parts: el sarcòfag o caixa on reposa el taüt amb les restes, que se sosté per quatre potes i està cobert per la figura jacent del general. Té una decoració central de plafons de bronze i plata repussada, amb escenes de guerres: «Batalla de Castillejos» i «Entrada del General a Madrid»; quatre plafons amb retrats de militars romans; l’escut, esmaltat, i el nom, orlat i damasquinat. En la part inferior, hi ha quatre aplics de bronze, pintats i platejats, amb el rellotge i la calavera. En la resta del sarcòfag, el ferro té una preparació amb ratlles fetes mitjançant una ganiveta molt afilada, que va ser invenció de l’artista, per col·locar els fils d’or i plata més ràpidament i donar més qualitat al treball, al qual s’acabarà donant una capa de pavó negre al ferro.

Amb la mateixa tècnica del damasquinatge, el mausoleu portava un baldaquí sostingut per quatre columnes amb florons i una creu al centre superior. Actualment, es creu desaparegut.

Quan es va portar a Reus, encara s’hi va col·locar la reixa perimètrica, però aquesta desapareix en el moment que es munta l’urna de vidre que el cobreix.

La part actualment exposada es compon d’unes 150 peces, un muntatge peça a peça mitjançant uns 10.000 cargols, amb un pes total de 1.800 Kg.

Categoria: Arquitectura i art públic

Mauseoleu del General Prim
 Si detecta alguna errada en aquesta fitxa del directori o vol fer una aportació: Millora del directori

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.