Notes de premsa

L'Ajuntament truca a les persones grans i persones en situació de dependència que viuen a la ciutat

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 22/04/2020

Amb motiu del confinament a causa de la COVID-19, la Regidoria de Benestar Social està contactant amb les persones de més de 65 anys i amb les persones en situació de dependència que viuen a Reus. En concret, des del dilluns 16 de març fins al divendres 17 d’abril s’han fet 8.069 seguiments. La majoria de les trucades s’han fet des de la regidoria, excepte a les persones usuàries del Servei de Teleassistència i a les persones que formen part del programa +80 del Servei d'Ajuda Domiciliària (SAD), que ha deixat de ser presencial, en què el contacte el fan aquestes empreses que tenen delegada la gestió. A més, de manera puntual, la Fundació Amics de la Gent Gran ha fet trucades a les persones entre seixanta-cinc i setanta-nou anys que no tenen obert expedient a Serveis Socials.

L’objectiu d’aquest contacte telefònic és garantir que les persones grans que viuen a Reus puguin disposar de mesures de suport per tenir cobertes les necessitats bàsiques durant el període de confinament domiciliari, en especial les que es troben en situació de vulnerabilitat. També es tracta de fer acompanyament emocional i mantenir informades aquestes persones per tal de minorar la sensació d’incertesa, d’aïllament i de soledat durant el confinament.

Pel que fa a les 4.879 persones que ja estaven en seguiment per part de la Regidoria de Benestar abans de l'inici del confinament, 1.744 persones continuen disposant del servei d'ajuda domiciliaria i/o teleassistència i reben seguiment per part d'aquest servei. Per això, des de la Regidoria de Benestar Social s’ha trucat de manera prioritària a les 3.145 persones sense cap recurs preventiu abans del confinament i arran de les necessitats detectades, des del dilluns 16 de març fins al divendres 17 d'abril, s'han activat 77 àpats a domicili, 49 serveis d'ajuda domiciliaria i 15 serveis de teleassistència nous. 

Pel que fa a la gent gran sense expedient obert a Serveis Socials, s'ha trucat a les persones de més de 65 anys que viuen soles, després a les que viuen en parella i ara s'està trucant a les que conviuen tres membres en una mateixa unitat familiar.

Per a la detecció de nous casos de persones grans que necessitin algun servei, l'Àmbit de Gent Gran i Dependència de la Regidoria de Benestar Social també treballa de manera coordinada amb les Àrees Bàsiques de Salut (ABS), l'hospital Sant Joan, el menjador social, la Creu Roja, els Amics de la Gent Gran, els Centres de Dia, els centres ocupacionals i especials de treball (Taller Baix Camp, Centre Marinada i Aprodisca), els centres de salut mental, la fundació tutelar Pere Mata, sociosanitaris, el Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) i el Col·legi de Farmacèutics.

Aquesta nova actuació que s'està portant a terme amb motiu del confinament a causa de la COVID-19 s'emmarca en l'objectiu de garantir l'atenció social a les persones grans, en funció de la seva situació personal, social i de salut, afavorint la permanència al seu entorn el màxim temps possible, recollit al Pla d'Acció Municipal 2019-2023 per donar resposta a l'envelliment de la població. Un objectiu que planteja cinc línies d'acció: fomentar els serveis a la llar pròpia; coordinar els serveis; acompanyar la soledat no desitjada; evitar els maltractaments, i pal·liar la pobresa, en especial la que afecta la població femenina.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, agraeix la col·laboració de tothom en aquesta tasca: "En temps de màxima dificultat és encara més necessari enfortir la xarxa social que garanteix l'atenció social a les persones grans i les persones en situació de dependència, en especial a les que viuen soles o estan en situació de més vulnerabilitat. Per això, agraeixo el suport d'Amics de la Gent Gran, d'altres entitats socials i de tot el personal de la Regidoria de Benestar Social que fan que moltes persones se sentin acompanyades, rebin les recomanacions de salut pública de forma personalitzada i sobretot se sentin escoltades i més tranquil·les. Entre tots ens en sortirem!"

2.200 trucades dels Amics de la Gent Gran
La fundació Amics de la gent gran (https://amigosdelosmayores.org/ca/entitat), que té signat un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Reus, ha donat suport a l'atenció telefònica a la gent gran que viu sola que s'està fent des de l'Àmbit de Gent Gran i Dependència de la Regidoria de Benestar Social. En concret, des del divendres 27 de març fins al 3 d'abril una quinzena de membres d'aquesta fundació van fer 2.200 trucades a persones que viuen soles a Reus entre seixanta-cinc i setanta-nou anys que no tenen expedient obert a serveis socials. Ara, continuen fent trucades cada setmana a una trentena d'aquestes persones, que es va detectar que necessitaven parlar amb algú de manera regular.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.