Notes de premsa
Comencen les Jornades COCOBE, un espai de trobada per treballar la coeducació, la convivència i el benestar emocional dels alumnes als centres educatius
Des del Pla Educatiu d’Entorn de Reus (PEE), que coordina la regidoria d'Eduació i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, s’han organitzat unes Jornades per acompanyar als professionals dels centres educatius que tenen el càrrec de la coordinació COCOBE.
Als centres educatius el coordinador o coordinadora de coeducació, convivència i benestar treballa conjuntament amb la direcció del centre i desenvolupa les funcions per impulsar la coeducació en la comunitat educativa, promoure la convivència positiva en el centre educatiu, protegir l'alumnat davant de situacions de violència i vetllar pel seu benestar emocional.
Entre les seves principals funcions en destaquen:
- Vetllar perquè el projecte educatiu del centre incorpori els vectors de benestar emocional, coeducació, ciutadania democràtica i consciència global.
- Garantir el respecte de tot l’alumnat.
- Fomentar entre la comunitat educativa l’ús de mètodes de resolució pacífica dels conflictes.
- Promoure estratègies per identificar possibles situacions de risc i impulsar les mesures d’intervenció.
- Donar a conèixer i proposar activitats formatives adreçades a la comunitat educativa sobre aquest àmbit.
El Grup de Treball sobre Drets Sexuals de Reus es va posar en contacte amb el PEE poder contactar amb aquestes persones referents COCOBE i poder-los donar a conèixer les accions que porten a terme per a garantir els drets promulgats per l'OMS que contribueixen en la millora de la salut sexual de les persones. A partir d’aquí, la Comissió tècnica del PEE va valorar la idea de convocar a aquestes persones i demanar-los en què volien que els acompanyéssim des del PEE i sobre quins temes ho necessitaven. Així va ser com ens van fer saber la necessitat de conèixer recursos pràctics i projectes per treballar, en primer lloc, el benestar emocional i la resolució de conflictes i poder-ho conèixer dins d’unes jornades temàtiques.
Les Jornades van començar ahir 12 de febrer, i continuaran els dies 10 de març i 10 d’abril de 9 a 14h a la Sala d’actes del Centre Cívic Gregal. El seu contingut gira al voltant de la gestió emocional, estratègies preventives davant l’assetjament escolar, l’abordatge de casos de violència al centre educatiu, el coneixement de projectes del Departament que potencien la bona convivència escolar i el treball emocional en l’educació afectivosexual, des d’una vessant majoritàriament pràctica i vivencial, donant a conèixer recursos i dinàmiques per actuar als centres i aules.
La dinamització d’aquestes jornades anirà a càrrec d’equips de la Generalitat:
- Servei de Benestar Emocional. Programa Benestar per estar bé (BxB),
- Equip del Programa #aquiproubullying,
- USAV, la Unitat de Suport a la Alumnat en Situació de Violència,
- ELIC, l’Equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social,
- CRETDIC, el Centre de recursos educatius per alumnes amb trastorn del desenvolupament i de la conducta
I també
- Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus
- Professionals de BeFreya
Recordem que els PEE són convenis de col·laboració entre l'Ajuntaments i Generalitat amb la voluntat de contribuir a la millora de l’èxit educatiu de l’alumnat i treballar per la convivència i la cohesió social, essent alguns dels seus objectius l’aprenentatge en xarxa i l’impuls d’espais de trobada i reflexió amb grups de treball temàtics.
Podeu saber-ne més sobre les seves actuacions a https://www.reus.cat/serveis/pla-educatiu-dentorn