Notes de premsa

L’accés al refugi antiaeri de la Patacada i l’espai d’interpretació «Reus sota les bombes» s’obren al públic

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 21/02/2011

òxim divendres, 25 de febrer, a les 17:30 h, s’inaugurarà l’accés al refugi antiaeri de la Patacada i l’espai d’interpretació «Reus sota les bombes». Aquell cap de setmana (dissabte, 26 i diumenge, 27 de febrer) s’organitzen unes jornades de portes obertes amb visita guiada a l’interior.

L’adequació del refugi ha consistit en la construcció d’una boca i unes escales d’entrada, el condicionament del refugi i la creació de l’espai d’interpretació, amb un pressupost de 151.000 euros, cofinançats entre l’Ajuntament de Reus i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

L’actuació permet una aproximació a la història d’una ciutat especialment castigada per les bombes durant la Guerra Civil, a través del muntatge expositiu en un refugi, que amb mig quilòmetre de galeries, va ser un dels més extensos de Reus.

Dues jornades de portes obertes
Les jornades de portes obertes i les visites guiades al refugi es faran el dissabte, 26 de feber, de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 21:00 h i el diumenge, 27 de febrer, de 10:00 h a 14:00 h. Les places són limitades i els grups reduïts. Les persones interessades han de reservar la visita prèviament a l’IMAC (c/Sant Joan, 27) o bé a través del tèlefon 977 010 650. En cas que encara quedin places disponibles, la reserva es podrà fer a la mateixa porta del refugi en l’horari de portes obertes. Per a visites guiades en dates posteriors, cal concertar dia i hora a l’Oficina de Turisme de Reus (edifici del Gaudí Centre, a la plaça del Mercadal).

Les caracterítiques del nou espai
L’accés al refugi està ubicat a la gran illa que acull el conjunt residencial i d’equipaments públics municipals (Centre Cívic, Casal de les Dones i antics rentadors) de la Patacada. La boca d’accés, similar a la de les estacions de metro, facilita el seu encaix entre el nou centre cívic i la plaça. En aquest punt s’ubica el monòlit anunciador del vestigi. En una de les cares, s’identifica l’Espai de la Memòria, amb pictogrames i informació de servei. També, es pot veure un collage de cartells republicans sobre la protecció contra els atacs aeris, els efectes dels bombardeigs i la construcció de refugis.
A l’altra cara del monòlit, es troba el plànol del refugi i una fotografia de bombarders italians sobre Reus. S’acompanyen d’un text introductori, en quatre idiomes, sobre el Refugi antiaeri de la Patacada.
Els crèdits del muntatge expositiu sobre una foto dels treballs d’excavació d’un refugi a Reus.

Baixant al refugi
Al refugi, s’accedeix a través d’unes escales que porten al visitant a una sala de nova construcció, situada a uns 9 metres de profunditat, al fons de la qual es troba l’entrada a la galeria del refugi. El sostre d’aquesta sala coincideix amb el nivell de la superfície, cosa que permet al visitant visualitzar la profunditat real del refugi.

Aquesta sala acull l’espai «Reus sota les bombes», de recepció i interpretació del refugi de la Patacada, que s’estructura en tres àmbits: la contextualització històrica, la galeria dels bombardeigs i la galeria de la destrucció

Àmbit 1: El context històric
S’hi troba un panell informatiu il·lustrat amb imatges inèdites sobre les conseqüències dels bombardeigs feixistes sobre Reus, la construcció de refugis i la dura vida quotidiana a la ciutat, procedents del Fons Ramon Perera, conservat a l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat. També s’hi mostren plànols municipals de l’època sobre el refugi de la Patacada, la xarxa de refugis a la ciutat i els efectes dels bombardeigs al casc urbà. Consta de quatre apartats, amb els textos en quatre idiomes.

El segon àmbit: la Galeria dels Bombardeigs
Mostra vuit fotografies aèries de 150 x 100 cm realitzades per la tripulació dels bombarders italians de l’Aviazione Legionaria delle Baleari (procedents de l’Arxiu Àngelo Emiliani, de Faenza, Itàlia) que plasmen el moment de l’impacte de les bombes sobre la ciutat de Reus. Les imatges corresponen a vuit bombardeigs realitzats entre gener i juny de 1938. Un peu identifica el dia i l’hora de l’atac i les seves principals conseqüències. Les fotos recullen alguns dels instants més tràgics i que la memòria popular més ha conservat sobre els bombardeigs de Reus, com la matança provocada per l’impacte d’una bomba a l’entrada del refugi de la plaça de la Llibertat o la destrucció parcial de la Casa Navàs, joia modernista de la ciutat.

El tercer àmbit: la galeria de la destrucció
La secció d’un cub de 143 x 143 cm. que sobresurt d’una de les parets de la sala presenta les imatges retroil·luminades de la devastació de la ciutat, procedents de diversos fons i arxius. Les fotos estan inserides en una quadricula de cinc quadres per costat i mostren la destrucció de tot tipus d’edificis provocada pels bombardeigs.

Trobareu aquesta informació ampliada al Dossier de premsa adjunt.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.