Plaça de la Pastoreta

Plaça de la Pastoreta

Plaça de la Pastoreta CP:43201

Aquesta plaça està dedicada a Isabel Besora, la petita pastora a qui, segons la llegenda, la Mare de Déu es va aparèixer el 25 de setembre de 1592, fet que va permetre deslliurar la ciutat del flagell de la pesta.

25 de setembre de 1592. Aquell dia, Isabel Besora es va presentar al jurat en cap de Reus, Joan Olivers, dient que la Mare de Déu se li havia aparegut i li havia encarregat que s’encengués la candela que cremava des de temps antic (des del s. XIII) davant del sagrari, i així la pesta s’acabaria. Ni Olivers ni la resta dels jurats li van fer cas, i li van dir que sense proves no es creien res del que deia. La noia va tornar al lloc on se li havia aparegut la Mare de Déu, que se li va tornar a aparèixer i li va deixar, com a prova per als jurats i per a tothom, una rosa dibuixada a la galta, sembla ser que amb un petó. Més tard, cap al 1602, al lloc on suposadament va tenir lloc l’aparició, es va bastir la capella a la verge de Betlem i en créixer la devoció a finals del s. XVII es va construir el santuari.

La llegenda de la Pastoreta és una llegenda viva, que forma part de l’imaginari col·lectiu, i que lliga la patrona de Reus amb el símbol de la ciutat, la rosa, un símbol que hi és present en múltiples formes, que és a la bandera i a l’escut de Reus i en molts altres ornaments i marques d’edificis i establiments comercials.

L’estàtua de la Pastoreta que presideix la plaça és obra de Joan Rebull, un dels escultors catalans més importants del s. XX, nascut a Reus. Però la que hi ha actualment a la plaça no és l’original, sinó una rèplica exacta.

Categoria: Carrers i places, R04: La Pastoreta

Plaça de la Pastoreta
 Si detecta alguna errada en aquesta fitxa del directori o vol fer una aportació: Millora del directori

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.