Economia del territori

Detall dels processos de l'empresa Shirota, ubicada al Tecnoparc

L'agroindústria, el comerç i el turisme són els sectors estratègics pel seu pes en l'economia de la ciutat.

La tradició de gran productor i de centre de distribució agroalimentària ha evolucionat cap al disseny, desenvolupant i producció d'aliments innovadors i amb propietats beneficioses per a la salut dels consumidors. En el camp de la innovació alimentària i la salut, Reus lidera grups de recerca ubicats a la facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha contribuït a la captació d'empreses d'alt valor afegit i a la realització de projectes d'innovació.

Reus és també la ciutat amb més tradició comercial del Camp de Tarragona, històricament referent internacional en el comerç de l'aiguardent, els fruits secs, especialment l'avellana i l'ametlla, els vins i l'oli. El lideratge comercial s'ha mantingut al llarg de la història, fins al punt que avui la capacitat d'atracció comercial de Reus arriba a 660.000 habitants.

Altres dades demostren el lideratge comercial:

  • La Unió de Botiguers de Reus (que va ser la primera associació de comerciants de Catalunya) és l'entitat comercial amb més socis en l'àmbit de Catalunya. 
  • L'Agrupació d'Interès Econòmic, AIE Reus Centre Comercial Segle XXI, contribueix a la promoció del comerç i dels serveis al centre històric de la ciutat. És la única de Catalunya amb configuració jurídica pública i privada, i compta amb el suport de la Generalitat.
  • Fira de Reus és una de les organitzacions firals més importants de Catalunya. El 2011 va inaugurar el nou centre de fires i convencions al Tecnoparc. FiraReus, Centre de Fires i Convencions, té unes instal·lacions de 24.000 m2 amb sales d'excel·lents característiques tècniques, amb la possibilitat d'allotjar fins a 1.500 persones en un mateix espai.
  • El complex comercial del Pallol impulsa la vitalitat comercial i turística del nucli antic de la ciutat.
  • El centre comercial i d'oci al parc de Sant Jordi ha contribuït a diversificar l'oferta comercial de Reus i a complementar el comerç tradicional de qualitat.

Pel que fa al turisme i l'oci, relacionats amb el comerç, el 10% dels treballadors i el 9% de les empreses corresponen al sector de la restauració.

La dimensió mitjana de les empreses de Reus supera la mitjana de la demarcació en aquests sectors, especialment el de la indústria agroalimentària (65%) i el comercial, que ocupa més de 6.400 persones entre el comerç majorista i minorista. 

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.