Medalles de la ciutat

 • Centre de Lectura

El ple de l’Ajuntament de Reus, de 21 de gener de 2022, acorda concedir al Centre de Lectura de Reus la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la seva trajectòria destacada en el panorama cultural del país, declarada d’utilitat pública per la promoció i difusió de la cultura en totes les seves manifestacions i, de forma especial, per commemorar el centenari de la inauguració de la seu social actual al carrer Major, a l’espai de l’antic palau dels Tamarit, la qual cosa li va permetre iniciar un cicle de gran projecció cultural.

 • Oriol Tarragó Pàmies 

El ple de l’Ajuntament de Reus, de 22 d’abril de 2022, acorda concedir a Oriol Tarragó Pàmies la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la seva important aportació a la cultura i a la seva trajectòria cinematogràfica amb un extens i brillant palmarès, sent un dels millors tècnics de so i de supervisió de postproducció tant a nivell nacional com internacional.

 • Institut Pere Mata

El ple de l’Ajuntament de Reus, de 23 de juliol de 2021, acorda concedir a l’Institut Pere Mata la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a l’atenció integral a les persones amb problemes de salut en els àmbits de la Salut Mental i Sociosanitari per tal d’aconseguir la seva recuperació amb el major grau d’autonomia i de qualitat de vida possible, pel seu impuls per integrar la salut mental a la xarxa pública especialitzada, per la seva tasca relacionada amb la docència, la formació i la investigació i, de forma especial, per celebrar el seu 125è aniversari.

 • Associació de Concerts de Reus

El ple de l’Ajuntament de Reus, de 18 de juny de 2021, acorda concedir a l’Associació de Concerts de Reus la Medalla de la Ciutat, en reconeixement tant a la tasca duta a terme en el món cultural i associatiu reusenc amb la promoció i potenciació de la música, com en la seva implicació en projectes socials solidaris amb programacions de gran nivell i qualitat, i de forma especial per celebrar el 100 aniversari de l’entitat.

 • Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist

El ple de l’Ajuntament de Reus, de 24 de juliol de 2020, acorda concedir a la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la tasca  duta a terme per mantenir, reforçar i potenciar els valors espirituals i tradicionals de la congregació al llarg dels segles. Pel seu compromís incansable amb la finalitat de fomentar les tradicions religioses i intervenir en actes de manifestació de fe com la celebració de la Setmana Santa reusenca sent la segona tradició més antiga de Reus i, de forma especial, per commemorar el 465è aniversari de la seva història.

 • M. Àngels Ollé Romeu (Sant Sadurní d'Anoia, 1937 - Reus, 2019)

El Ple de l'Ajuntament de Reus, de 31 de juliol de 2019, acorda concedir Àngels Ollé Romeu, la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la seva trajectòria excepcional com a pedagoga i escriptora que la va portar a liderar el moviment de renovació pedagògica de l’escola catalana impulsant la fundació de l’escola Mowgli, essent la primera escola de la ciutat que va fer l’ensenyament mixt i en català, oberta a totes les creences. Autora de nombroses publicacions dedicades a la didàctica de la llengua i a la literatura infantil. Professora a la URV, ha contribuït a la renovació pedagògica i a la formació de professionals de la docència.

 • Reus Ploms

El Ple de l'Ajuntament de Reus, de 5 de març de 2018, acorda concedir al Reus Ploms la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la seva trajectòria com a entitat esportiva i associativa, per la consolidació d'un projecte de foment i de pràctica esportiva i per la difusió de l'esport base i de manera especial per celebrar el centenari de la seva constitució com a club.

 • Reus Foment Empresarial

El Ple de l'Ajuntament de Reus, de 9 de juliol de 2018, acorda concedir al Reus Foment Empresarial la Medalla de la Ciutat a Reus Foment Empresarial, en reconeixement a la seva important activitat gremial proporcionant la legítima defensa dels interessos de les empreses, empresaris en general i en particular de tots els membres: gremis i empresaris de Reus i comarca davant les diferents administracions i organitzacions sindicals, polítiques i socials, i de manera especial per celebrar enguany els 100 anys de la seva fundació.

 • Orfeó Reusenc

El Ple de l'Ajuntament de Reus, de 5 de març de 2018, acorda concedir a l'Orfeó Reusenc la Medalla de la Ciutat. Entitat sense ànim de lucre i referent cultural i social de Reus, dedicada a fomentar la cultura i la llengua catalana, en reconeixement a la seva àmplia trajectòria fomentant l'associacionisme cultural i treballant a partir de les relacions intergeneracionals, el voluntariat i la cohesió social, i de forma especial per celebrar enguany el 100 aniversari de l'entitat.

 • Jaume Amenós Masdeu (Reus, 1943 - 2014)
El Ple de l'Ajuntament de Reus va acordar el 23 de desembre de 2014, concedir la Medalla de la Ciutat a títol pòstum a Jaume Amenós, en reconeixement a la seva amplíssima trajectòria en l'àmbit cultural de la ciutat, a la seva dedicació al teatre de manera ininterrompuda fins al darrer moment, impulsor i figura de referència en iniciatives ciutadanes i culturals, i per la seva intensa i emotiva demostració de reusenquisme i d'estimació a la ciutat de Reus.
 • Llotja de Reus
En reconeixement a la celebració el 2010 dels 700 anys de la concessió reial del Mercat de Dilluns, antecedent històric de la llotja contemporània, per la importància que aquest fet ha tingut en la definició i la projecció de la ciutat, i per haver portat a Reus un esdeveniment de gran magnitud com la 50ena edició de la Borsa de Comerç Europeu.
 • Josep Murgades (Reus, 1951)
En reconeixement a la seva dilatada activitat acadèmica, la seva dedicació als estudis filològics i les seves valuoses aportacions en el camp de la traducció, tant en relació a autors i obres literàries de dimensió universal com a textos de teoria i crítica literàries, així com la seva activitat en defensa de la llengua i el seu compromís amb la vida cultural i associativa de la ciutat.
 • Cos de Bombers de Reus
En reconeixement a la seva tasca vocacional i de servei caracteritzada per l’esforç, la responsabilitat i la humanitat, per la seva actuació competent, exercida sempre amb professionalitat i celeritat, i de manera especial en acomplir-se enguany el 150è aniversari de la seva existència.
 • Reus Deportiu

El Ple de l'Ajuntament de Reus va acordar el 7 de novembre de 2008 concedir a l'entitat esportiva Reus Deportiu de Reus la Medalla de la Ciutat, en reconeixement a la seva trajectòria com a entitat esportiva i associativa, per la feina feta i per la consolidació d'un projecte de foment i de pràctica esportiva, i de forma especial per celebrar enguany el centenari de la seva fundació.

 • Pere Anguera Nolla (Reus, 1953 - 2010)

En reconeixement a la seva destacada tasca acadèmica i la seva contribució al coneixement i la divulgació de la història contemporània del nostre país, amb especial dedicació a la història de Reus i a l’estudi dels moviments socials i polítics del segle XIX a Catalunya, pel seu compromís en la lluita per la recuperació de les llibertats i la seva implicació en la vida cultural i associativa de la ciutat, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 d’abril de 2007, concedeix al senyor Pere Anguera Nolla la Medalla de la Ciutat.

 • Isabel Correig Blanchar (Reus, 1940 - 2020)

En reconeixement a la seva tasca dins la Companyia Missionera del Sagrat Cor i a la seva intensa activitat humanitària a l’Àfrica en favor de les persones excloses de la societat, tot treballant pels més desfavorits i fent front al problema de la marginació, i, en concret, per la seva implicació en l’Associació Ekolo Ya Bondeko, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 d’abril de 2007, concedeix a la senyora Isabel Correig Blanchar la Medalla de la Ciutat.

 • Ramon Ferran Pagès (Reus, 1927 - 2015)

En reconeixement a la seva tasca artística com a escultor i creador d’algunes de les imatges religioses i dels elements festius més emblemàtics de la ciutat, a la seva activitat docent en els ensenyaments artístics públics, al seu compromís directe en la lluita per la recuperació de les llibertats i el restabliment de la democràcia municipal, així com a la seva implicació en la vida cultural i associativa reusenca, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 d’abril de 2007, concedeix al senyor Ramon Ferran Pagès la Medalla de la Ciutat.

 • Joaquim Mallafrè Gavaldà (Reus, 1941)

En reconeixement a la seva dilatada activitat acadèmica com a professor de literatura i de llengües anglesa i catalana, a la seva dedicació als estudis filològics i a les seves valuoses aportacions en el camp de la traducció, tot adaptant al català obres literàries de dimensió universal, així com al seu compromís amb la vida cultural i associativa de la ciutat, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 d’abril de 2007, concedeix al senyor Joaquim Mallafrè Gavaldà la Medalla de la Ciutat.

 • Lluís Masana Marín (Tarragona, 1953)

En reconeixement al seu compromís incansable pel que fa a la ciència de la salut i, en concret, per la seva dedicació i trajectòria científica en el camp de la nutrició, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 d’abril de 2007, concedeix al senyor Lluís Masana Marín la Medalla de la Ciutat.

 • Assemblea Local de la Creu Roja de Reus

En reconeixement a la seva tasca voluntària, potenciant la igualtat i la solidaritat i promovent la tolerància amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la nostra societat i de manera especial, en haver celebrat el 100 aniversari del començament de la seva trajectòria. El Ple de l'Ajuntament de Reus, en la sessió celebrada el 27 de juliol de 2007.

 • Francesc Cabré Masdeu (La Selva del Camp, 1928)

En reconeixement al seu compromís incansable i amb un alt sentit institucional servint la ciutat i el territori des del seu càrrec i, en concret, per la seva dedicació i llarga trajectòria al front de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada l’1 de desembre de 2006, concedeix al senyor Francesc Cabré Masdeu la Medalla de la Ciutat.

 • Mossèn Josep Asens Huguet, Medalla d'Or de la Ciutat (Alforja, 1923 - Reus, 2015)

En reconeixement de la seva qualitat humana i de l’esperit solidari i exemplar que ha demostrat en tot moment i, de manera destacada, durant el franquisme, el Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 26 de juny de 2000.

 • Cèlia Artiga Esplugas (Reus, 1912 – 2000)

En reconeixement a la seva tasca com a pedagoga que ha treballat tota la vida en favor de l’escola, desplegant uns plantejaments didàctics i organitzatius renovadors i innovadors, arrelats a l’escola activa, i atípics en un context indiferent i advers. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 30 d’abril de 1999.

 • Associació de Pares de Minusvàlids del Baix Camp

En reconeixement a la seva trajectòria iniciada l’any 1970 per tal d’integrar en la societat a les noies i nois amb minusvàlues, tant en l’àmbit laboral, com el familiar i el de lleure. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 30 d’abril de 1999.

 • Josep Maria Morató Aragonès (Reus, 1923 – Barcelona, 2006)

En reconeixement de la seva trajectòria artística reconeguda mundialment que aquest any celebra els seus seixanta anys com a artista pintor, temps en què ha portat el nom de Reus a les més altes costes. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 26 de juliol de 1996.

 • Francesc Cailà Mestre (Reus, 1929 – 2002)

En reconeixement a la seva important aportació a la vida econòmica de la ciutat, sobretot com a director de la Mútua Reddis, i per la seva capital aportació des de la Presidència de la diputació de Tarragona i dels Estudis Universitaris Baix Camp, en la radicació a la ciutat dels ensenyaments universitaris. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 31 de març de 1995. 

 • Ramon Vilella i Figueras

En reconeixement pels mèrits que van concórrer en la seva persona durant la seva vida, majorment dedicada a la gestió de l’important centre psiquiàtric de Reus “Institut Pere Mata”, així com del sanatori Villablanca. També va ser un dels fundadors de l’escola Montsant. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 31 de març de 1995.

 • Teresa Miquel Pàmies (Reus, 1900 – 1988) i Ramon Amigó Anglès (Reus, 1925 – 2011)

En reconeixement pel seu treball a favor de la llengua catalana, i amb la voluntat de voler homenatjar en ells, totes les persones que van lluitar en temps de la dictadura perquè la llengua no es perdés. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 27 de juny de 1994.

 • Maria Assumpció Cuadrada Ornosa

En reconeixement a la tasca realitzada al llarg de molts anys de dedicació al proïsme des dels diversos càrrecs que ha ocupat, destacant en gran manera el treball desinteressat en el camp dels afers socials i d’atenció a la infància, considerant la seva actuació en l’àmbit de la política municipal en la seva qualitat de regidora del consistori. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 25 de març de 1994.  

 • CN Reus Ploms – FOTOSPORT

En reconeixement per l’organització a Reus, des de l’any 1970, del certamen de fotografia esportiva FOTOSPORT, de profunda incidència en els cercles especialitzats, i que ha servit per fer arribar el nom de Reus a tot el món, significant una promoció a escala universal del fet esportiu en l’àmbit de la fotografia. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 19 de desembre de 1991.

 • Cambra de Comerç i Indústria de Reus

En reconeixement de l’activitat desenvolupada en els seus 100 anys d’història, premiant d’aquesta forma la continuada tasca portada a terme al servei dels interessos socioeconòmics de la nostra ciutat i comarca. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 25 d’abril de 1986.

 • Anton Borrell Marco (Reus, 1939 – 1985)

En reconeixement a la seva tasca com a batlle reusenc, a la dedicació i esperit de servei que va demostrar durant el seu mandat, abans del fatídic accident de circulació on va perdre la vida. El Ple de l’Ajuntament de Reus, en sessió celebrada el 21 de març de 1985.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.