Zona de Baixes Emissions

QUÈ ÉS UNA ZBE?
Una Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una àrea en què s'apliquen restriccions d'accés, circulació i estacionament de vehicles. L'objectiu és millorar la qualitat de l'aire i reduir les emissions contaminants per crear una ciutat més saludable i sostenible.

L’establiment de la ZBE s’emmarca en els plans de mobilitat urbana sostenible que han d’adoptar tots els municipis de més de 50.000 habitants de l’Estat segons recull la Llei de canvi climàtic i transició energètica aprovada el 2021.

QUÈ VOLEM ACONSEGUIR?
La implementació de la ZBE té com a objectiu millorar tant la salut de la ciutadania com la del planeta. En un moment d'emergència climàtica, reduir les emissions és fonamental per combatre l’escalfament global.
A més, aquesta iniciativa també millorarà el benestar dels reusencs i de les reusenques. La millora de la qualitat de l’aire i la disminució de la contaminació acústica contribuiran a una ciutat més saludable i respectuosa amb tothom.

Landing ZBE

COM FUNCIONARÀ?
La ZBE comporta la restricció de circulació dels vehicles més contaminants. Per determinar quins són aquests vehicles, la Direcció General de Trànsit ha establert diferents etiquetes ambientals d'acord amb l'any de fabricació i el combustible utilitzat. Podeu consultar quin distintiu li correspon al vostre vehicle a la web de la DGT.

Inicialment, les restriccions d'accés a la ZBE afectaran els vehicles que no disposen de cap etiqueta ambiental. Està previst que, en els pròxims anys, les restriccions s'ampliïn als vehicles amb etiqueta groga.

La futura Ordenança de ZBE regularà de quina manera s'apliquen les restriccions d'accés, així com les exempcions que hi haurà i en quins casos s'aplicaran.

QUAN S’IMPLEMENTARÀ? 

Landing ZBE

AMB TU FEM LA ZBE
Abans de redactar l’ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions es va obrir una consulta pública a la ciutadania per recollir les seves propostes i consideracions. D’aquesta manera s’incorpora en el procés de creació de la ZBE el conjunt d’agents que es puguin veure afectats per aquesta actuació.

DESCOBREIX LA ZBE DE REUS
El traçat de la Zona de Baixes Emissions de Reus ressegueix el perímetre de les grans avingudes d'entrada a la ciutat. És una zona fàcilment identificable i dins de la qual us podeu moure a peu o amb transport públic amb comoditat.
Actuar dins d'aquest gran perímetre urbà, limitant-hi les emissions de gasos contaminants i el soroll, incidirà de ple en la millora de la qualitat de l'aire i de la salut comunitària.

Landing ZBE

MÉS MOBILITAT, MÉS SOSTENIBLE
La implementació de la ZBE forma part d'un seguit d'actuacions per avançar cap a una mobilitat més sostenible, saludable, eficient, segura i connectada. Aquestes actuacions ofereixen alternatives al transport en vehicle privat, des de l'ús del transport públic o els desplaçaments en bicicleta, patinet o a peu.
La construcció de carrils bici, l'ampliació d'espais per a vianants o les limitacions de velocitat per als vehicles, són mesures pensades perquè moure's per Reus de manera sostenible sigui encara més fàcil i més segur, i perquè puguem fer, en només deu minuts, molts dels nostres desplaçaments habituals per la ciutat.

> Activem la pacificació del trànsit
S'han dur a terme accions per afavorir itineraris més segurs i agradables per a les persones, com la consolidació d’espais per a vianants en els principals eixos de desplaçaments, la integració d’itineraris rurals amb la trama urbana o la millora de la senyalització de camins verds i rutes ciclistes.

> Activem els desplaçaments a peu
S'han impulsat diferents actuacions perquè l'espai urbà sigui més amable i més segur per als recorreguts a peu: més carrers de vianants, ampliant voreres, millorant la il·luminació i els nivells acústics, i introduint elements de jardineria i mobiliari urbà. Algunes d’aquestes actuacions ja s’han realitzat, com el pont del barri Gaudí i la transformació del raval de Santa Anna.

Mapa mobilitat a peu

> Activem la bici
S'ha ampliat la xarxa de carrils bici, per on també poden circular patinets, i s'han millorat els trajectes amb diverses actuacions de pacificació del trànsit, com les que s’han fet en els entorns escolars i en punts d’accés a la urbanització de Mas Capa.
A més, La Ganxeta, la bici pública de Reus, ja està en marxa.

Mapa itineraris bici

> Activem el transport públic
En els darrers anys s'ha fet un esforç destacat per ampliar el servei de bus urbà, amb l'increment de línies i la posada en marxa de serveis com l’autobús a demanda Bus x Tu.
Amb tren, Reus està connectada amb el territori des de l'estació ubicada al nord de la ciutat. La construcció de la segona estació al sud, a Bellissens, permetrà millorar el servei i la connexió amb l'alta velocitat.

La millora de l'oferta del bus interurbà i la posada en marxa del nou tramvia ampliaran en el futur les connexions amb transport públic amb el territori.

> Més places d'aparcament
Perquè evitar l’ús del vehicle privat dins de la ZBE sigui més fàcil, s’han creat noves places d'aparcament.

FINANÇAMENT
L’Ajuntament de Reus ha destinat 7,3 milions d’euros a diferents actuacions d’impuls de la mobilitat sostenible. La concessió de 4,7 milions d'euros de fons europeus Next Generation en el marc de la convocatòria del Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, ha permès accelerar bona part d’aquests projectes, contemplats ja en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de la ciutat i pels quals s’han rebut altres ajudes públiques:

NextGenerationEU*: 4.777.560 €
Diputació de Tarragona: 679.529,14 €
Generalitat de Catalunya**: 133.684,93 €

*Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible en el marc del PRTR
**Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.