Autoconsum energètic

Naus industrials amb plaques fotovoltaiquesQuè és?

Entenem per autoconsum la producció d’electricitat per al consum propi a nivell domèstic, empresarial i d’altres entitats. Principalment l’autoconsum es fa amb instal.lacions d’energia solar fotovoltaica de petita potència i mitjançant la utilització de fonts renovables locals. 

Les bateries permeten emmagatzemar l’energia elèctrica produïda i aprofitar-la en moments en que no disposem de generació pròpia. També és possible vendre l'energia produïda al sistema elèctric.

L’autoconsum facilita que la ciutadania i les empreses puguin generar i gestionar la seva pròpia electricitat renovable, situant-los en el centre del nou model energètic i avançant, d’aquesta manera cap a un sistema de generació elèctrica més net, més distribuït i amb una major participació ciutadana. 

Beneficis

L'autoconsum energètic genera beneficis econòmics i ambientals en la lluita contra el canvi climàtic a través de la producció d'energies netes i km 0, alhora que suposa un estalvi enèrgetic i econòmic per al consumidor. Comença a estalviar!

Bonificacions fiscals

L'Ajuntament de Reus bonifica empreses i particulars amb un 50% de descompte de l'IBI per la instal·lació d'un sistema d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica.

Acollir-se a la bonificació de l'IBI per autoconsum (tràmit)


Vols fer el pas? T'expliquem com fer-ho

Conjunt de casetes amb plaques fotovoltaiquesSi has decidit instal·lar plaques solars fotovoltaiques al teu habitatge, edifici o nau, per on pots començar?

La manera més senzilla és contractar una empresa especialitzada per fer tota la instal·lació solar, independentment de la companyia elèctrica. Però  també hi ha comercialitzadores elèctriques que ofereixen aquesta opció.

El primer que ens demanarà serà la nostra corba de càrrega: es a dir, com consumim l'energia elèctrica a la nostra llar o empresa. La corba depèn de les hores en què ens despertem, cuinem o ens dutxem... L'empresa especialitzada analitzarà aquestes dades per tal de dimensionar correctament la instal·lació.

Per a una instal·lació domèstica un dimensionat adequat pot estar a l'entorn de 3kW. Cal tenir en compte que la potència contractada en l'àmbit domèstic està al voltant dels 4,5 kW.

Els equips bàsics d'una instal·lació són:

  • Plaques solars: amb unes dimensions de 2 x 1 m i que normalment tenen una capacitat entre els 340 i 450 W. La producció d'energia és en corrent continua (com una pila)
  • Estructura de suport de les plaques: aquesta dependrà de la ubicació definitiva (coplanar, inclinada, plana...)
  • Proteccions de corrent continua per a protegir l'inversor
  • Inversor: Equip que converteix l'energia en corrent contínua a energia en corrent alterna (240 Vac)
  • Proteccions en corrent alterna
  • Bateria: equip opcional i que ens pot permetre consumir la nostra energia quan no hi ha producció.

L'inversor és l'equip més important i que ens limitarà la quantitat d'energia que podem produir, per tant cal dimensionar-lo molt correctament. També hem de pensar si volem instal·lar una bateria en un futur, ja que no tots poden gestionar la càrrega d'una bateria.

Un cop realitzada la instal·lació, s'ha de legalitzar mitjançant un butlletí de l'instal·lador i donar-la d'alta a la Generalitat. 

Tràmit de comunicació d'obres a l'Ajuntament de Reus per a la instal·lació de plaques solars

Generalitat de Catalunya: tràmits relacionats amb les instal·lacions d'autoconsum

Vídeos Relacionats:
Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública
C/ Josep Sardà i Cailà, s/n
Tel. 977 010 074
Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.