Control de plagues i tinença animals
CONTINGUTS
- Vigilància i control de plagues urbanes
- Coloms
- Mosquits
- Tinença d'animals domèstics
- Aus de corral per a autoconsum
Vigilància i control de plagues urbanes
Des de l'Ajuntament de Reus portem a terme actuacions destinades a protegir la salut de la població davant els perills i efectes nocius que les aus salvatges urbanes (coloms, estornells i tòrtores i espècies de fauna exòtica) i altres plagues urbanes (rates, paneroles, mosquits, altres insectes, etc.) poden ocasionar.
Les accions es realitzen mitjançant una programació anual o quan hi ha una queixa per part del ciutadà, que es pot fer través de les 'Queixes i suggeriments' i/o a través de l’OAC.
També donem assessorament a particulars i a comunitats de veïns que ho necessitin mitjançant cita prèvia a través de 977 010 074.
«Ajuda'ns a controlar la població de coloms»
Les raons per al control de la població de coloms són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres.
Sota el lema «Ajuda'ns a controlar la població de coloms», aquesta campanya envia dos missatges a la ciutadania: “Evita alimentar-los!” i “Conserva l’espai net”.
Ajuda'ns a controlar la proliferació de mosquits
El mosquit pot transmetre malalties, com la febre del Nil o d'altres. Ajuda'ns a controlar-lo. Eviat que proliferin i adopta mesures per prevenir les picades.
Altres campanyes
Cartell "No doneu de menjar als coloms"
Informació sobre el mosquit tigre
Recordeu que és obligatori xipar i censar els animals de companyia al municipi de residència, així com notificar la baixa, cessió, canvi de residència, pèrdua o sostracció.
Tenir l’animal censat i xipat, permet recuperar-lo es cas de pèrdua o robatori. Un animal amb xip i inscrit al cens municipal, si es perd a qualsevol lloc d’Europa, es pot localitzar mitjançant l’aplicació de la Generalitat ANICOM.
Tenir el gos censat i xipat permet, també, evitar els abandonaments i el seu patiment; reduir les despeses que generen els abandonaments i el volum de gossos als centres d’acolllida; i permet a la ciutat podrà adaptar-se al nombre d’animals que habiten al municipi.
Hi ha tot un seguit de tràmits relacionats amb la tinença d'animals:
- Animals abandonats o morts a la via pública: que permet cursar una petició de recollida per part dels serveis municipals d'un animal abandonat a la via pública.
- Duplicat de xapa identificació animal de companyia: que permet sol·licitar un duplicat de la xapa identificativa per motiu de pèrdua o deteriorament.
Inscripció, modificació i baixa del cens d'animals de companyia: que permet la gestió del cens municipal d'animals de companyia - LLicència per tinença d'animals perillosos: per obtenir la llicència per tinença i/o conducció d'animals considerats potencialment perillosos.
- Nuclis Zoològics: per al registre de nuclis zoològics.
Podeu accedir tràmits sobre tinença d'animals domèstics en aquest enllaç.
La cria d'aus per autoconsum a Catalunya
Atesa la situació epidemiològica vers la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) a la Unió Europea i a l’Estat espanyol, recordem la importància per part dels particulars que mantenen aus de corral per autoconsum que comuniquin aquesta activitat a l'Oficina Comarcal del DACC, així com de l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia d’IAAP a les autoritats competents (DACC) corresponent. (Oficina Comarcal del Baix Camp Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Passeig Sunyer, 4-6, Reus. 977 32 63 36, [email protected] )
Segons informacions del DACC, es considera sospita d’IAAP l’aparició d’algun dels següents signes:
- Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
- Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
- Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
- Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’ influença aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).
Requisits per garantir la sanitat ambiental:
La tinença d'un nombre reduït d'aus de corral per part de particulars per a l'autoconsum familiar de carn i ous es regeix per la normativa que regula l'ordenació de les explotacions ramaderes. Cal complir uns requisits mínims que garanteixin la sanitat ambiental i la innocuïtat d'aquests productes.
Consulta en el tríptic les mesures de bioseguretat i d'higiene.
Infografia sobre mesures de bioseguretat per a la prevenció de l’entrada de la Influença Aviària en explotacions avícoles: