RENATUReus, renaturalització i resiliència de la ciutat

Logotips Next Generation RENATUREUS

Rotonda barri Gaudí       Camins

L’Ajuntament de Reus impulsa el projecte RENATUReus amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Es tracta d'un projecte per a la renaturalització i la resiliència de la ciutat El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Es tracta d'un projecte per a la renaturalització i resiliència de la ciutat que vol incidir en tres grans àmbits:

  • L’impuls de la infraestructura verda i la connexió entre espais verds i espais d’aigua;
  • l’increment de la biodiversitat i estratègies per a la seva conservació;
  • i actuacions en resposta al canvi climàtic per millorar l’habitabilitat dels entorns urbans

Un primer bloc d’actuacions són de planificació, amb l’objectiu de concretar estratègies i plans d’actuació, incloent-hi estudis i diagnòstics específics. Un segon bloc està integrat per actuacions a desenvolupar a l’espai urbà i periurbà. I un tercer bloc aplega les accions de divulgació, comunicació i participació ciutadana. El conjunt de les actuacions plantejades té un calendari previst de juliol de 2023 a desembre de 2025. El pressupost total de les actuacions és de 4.210.526,32, dels quals el 95% serà finançat pels fons europeus.

Renaturalitzar la ciutat

Les ciutats concentren molta població, i en relació als espais de l’entorn presenten temperatures més altes, sobretot a la nit; major risc d’inundacions, entre altres motius perquè bona part del seu sòl no és permeable; i pitjor qualitat de l’aire.

Millorar els serveis ecosistèmics de les ciutats permetrà aconseguir entorns saludables i amb millor capacitat de resposta als grans reptes, inclosos els impactes del canvi climàtic.

Flors.        Viles Florides

Les solucions basades en la natura són efectives davant d’aquests reptes. Les infraestructures verdes presents en entorns urbans, com ara parcs i jardins, trams fluvials, horts urbans, carrers arbrats, etc., afavoreixen la biodiversitat i proporcionen serveis ecosistèmics que incideixen directament en la qualitat de vida, la salut i el benestar de les persones. També proporcionen espais d’oci i lleure, contribueixen a permeabilitzar el sòl, i per tant a millorar la resposta a inundacions o pluges torrencials, i milloren la connexió amb els espais naturals perirubans.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.