Any Domènech i Montaner 2023

Any Domènech i Montaner a Reus

Reus se suma l’any 2023 a la commemoració de l’Any Domènech i Montaner, tot just quan es compleixen 100 anys de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va deixar una petjada important a Reus.

La programació de les activitats de l’Any Domènech i Montaner a Reus, comissariat per Jaume Massó, es treballa en cinc línies d’accions:

  • Exposicions
  • Cicles de conferències, cursos i congressos
  • Actes Culturals
  • Activitats pedagògiques
  • Difusió de l’obra arquitectònica

Lluís Domènech i Montaner a Reus

Al tombant del segle XIX, Reus, segona ciutat de Catalunya, vital i en plena efervescència, es va construint sota el lideratge d’una burgesia que s’emmiralla en  l’Europa amb la qual comercia tot anhelant reproduir allò que hi veu. El seu objectiu és desruralitzar i modernitzar Reus. Així, va dibuixant la configuració urbana i social del moment, tot impactant en el futur del seu territori i, en especial, de la seva ciutat.

És el moment en què Domènech i Montaner apareix a Reus de la mà d’un dels prohoms de la ciutat, Pau Font de Rubinat, amb qui -a més d’amistat- comparteix idees i militància catalanista i diuen participa d’intenses tertúlies als salons d’El Círcol i vetllades al Teatre Fortuny. Avui, l’obra de Domènech es pot seguir admirant tot passejant pels carrers de Reus on construí bells edificis que avui formen part de la Ruta del Modernisme, com la Casa Rull, l’esplèndida Casa Navàs o el singular Pavelló dels Distingits de l’encara avui operatiu Institut Pere Mata que, en el seu moment, es va constituir en el banc de proves del futur Hospital de Sant Pau. Reus també amb altres exemples constructius de Domènech i Montaner com la capella Margenat al Cementiri i la noucentista Casa Gasull.

Consulteu tota la informació, la biografia i la programació de l’Any Domenèch i Montaner a la pàgina web de l’esdeveniment:

domenechimontaner.reus.cat

Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.