Biografia Gabriel Ferrater

Gabriel Ferrater i Soler va ser un escriptor i lingüista que va néixer el 20 de maig de 1922 a Reus i va morir a Sant Cugat del Vallès el 27 d’abril de 1972. Va tenir els primers contactes amb les lletres en l’àmbit familiar perquè no va anar a l’escola fins als deu anys. Des del 1938 fins al 41 va viure a Bordeus on va cursar estudis d’ensenyament mitjà. Als anys cinquanta va fer una amistat amb Carles Riba i Gil de Biedma, entre d’altres. Ferrater es guanyava la vida escrivint sobre pintura, traduint i fent de lector d’editorials. Va escriure quasi tota la seva poesia publicada entre el 1958 i el 1969 sota la influència d’alguns escriptors anglesos, sobretot Shakespeare; alemanys, Brecht; francesos; italians i dels medievals, com Ausiàs March.

Ferrater va cursar la carrera de Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona i des del 1967 va ser professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma. Entre els anys 1969 i 1972 va començar a escriure articles a la revista Serra d’Or, sota el títol De causis linguae. Tanmateix, va donar classes a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada, a l’estiu del 1971, i part del curs 1971-72 a la Universitat de Barcelona sobre gramàtica transformacional del català.

La seva obra poètica consta de tres llibres: Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962), i Teoria dels cossos (1966), recollits, amb algunes supressions i poques addicions, en Les dones i els dies (1968). En poemes com «In memoriam» i «Poema inacabat», l’escriptor dona uns dels testimoniatges més valuosos de la Guerra Civil i de les seves conseqüències.

 FONT: Zona Gabriel Ferrater a les Biblioteques Municipals


 

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA

Àlbum Ferrater. A cura de Jordi Cornudella i Núria Perpinyà. Barcelona : Edicions dels Quaderns Crema, 1993.

"Gabriel Ferrater: 1922-1972" [en línia]. Barcelona: Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. https://www.escriptors.cat/autors/ferraterg. [Consulta: 10 setembre 2021].

GOMIS, Ramon. El Gabriel Ferrater de Reus.Barcelona : Proa, 1998.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.