Perfil biogràfic

Retrat de Roseta Mauri. Comerre Leon Francois

Rosita Mauri va ser una de les ballarines principals d’Europa i una de les favorites dels cercles artístics de la seva època degut al seu virtuosisme, fascinant personalitat i tenacitat.

Isabel Amanda Rosa Mauri Segura (1849-1923) va ser la filla d’un mestre de ballet y coreògraf de Reus, Pere Mauri — encara que ella va nèixer a Palma de Mallorca, sempre va fer gala dels seus orígens reusencs—. Va iniciar la seva carrera sota la tutela del seu pare. El 1870 va entrà al cos de ball del Teatre Principal de Barcelona. Després d’emprendre una gira per Hamburg, Milà, Viena, Roma i Berlín i formanar-se amb els mestres prestigiosos com el coreògraf belga Henri Dervine al Teatre del liceu, va ser nombrada ballarina principal del Teatre Principal.

Va fer el gran salt de la seva carrera artística el 1877 ballant al Teatro alla Scala de Milà, on captà l’atenció de Charles Gounod. El compositor francès va persuadir al Ballet de la Ópera de París per contractar-la, on un any després va estrenar el ballet de l’òpera Polyeucte. Des del 1880 es va convertir en una de les estrelles del Ballet de la Òpera de París, i estrenà rols com Yvonette del ballet La Korrigane (1880), Gourouli de Les deux pigeons (1886), ambdós del coreògraf Louis Mérante o L’étoile (1887) de J. Hansen. També va ballar en ballets d’òperes com El Cid (1885) de Jules Massenet, amb un paper creat espcialment per a ella. Les seves interpretacions d’alguns ballets van crear escola, com és el cas de Sylvia de Mérante amb música de Léo Delibes. Després de retirar-se dels escenaris, va ensenyar, entre 1898 i 1920, a futures generacions de ballarins a l’escola de l’Òpera de París. Quan va morir el 1923 va ser enterrada al cementiri de Montparnasse.

Retrat de Roseta Mauri. Comerre Leon Francois

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.