Any Gabriel Ferrater 2022

Logotip Any Gabriel Ferrater horitzontal

El 2022 es commemora l’Any Gabriel Ferrater coincidint amb els 100 anys del naixement del poeta i intel·lectual reusenc i els 50 de la seva mort. Gabriel Ferrater va néixer a Reus l’any 1922, on va viure fins que va arribar la Guerra Civil amb el seu germà Joan Ferraté, també escriptor, traductor i editor. Després va viure a França, Barcelona, Alemanya, fins que es va establir a Sant Cugat com a professor de la incipient Universitat Autònoma de Barcelona, fins a la seva mort per suïcidi als 50 anys d’edat. 

Les activitats de l'Any Gabriel Ferrater serveixen per difondre la figura polièdrica del poeta, que també va ser lingüista, crític, traductor i professor i per reconèixer la seva aportació en l’àmbit de la literatura catalana i la cultura en general.

L'Any Gabriel Ferrater i Soler a Catalunya

Cada any i amb l’objectiu de posar en relleu, recordar i divulgar la memòria de fets i persones que han estat transcendents en el patrimoni col·lectiu català, la Comissió de Commemoracions de la Generalitat acorda quins són i els diferents departaments que els gestionaran. De l’Any Gabriel Ferrater i Soler n’és el responsable de desenvolupar les actuacions commemoratives el Departament de Cultura (web Any Gabriel Ferrater) a través de la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus i l’Ajuntament de Sant Cugat. N’és el Comissari Jordi Cornudella, poeta, crític i curador de l’obra de Gabriel Ferrater, que també ha estat membre del jurat del Premi de Narrativa Ciutat de Reus, «Diré el que em fuig»

Postal Pròleg Any Gabriel Ferrater Del Pròleg a l'Any Gabriel Ferrater 2022

Al voltant de la seva figura, les Biblioteques Municipals, amb el suport de l’IMRC i de la mà de l’Associació Gosar Poder fent el comissariat i amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, es van programar ja diversos actes l’any 2021, com a pròleg de l’activitat de l’any 2022. L'Any Gabriel Ferrater s'inaugura a Reus el 22 de febrer al Teatre Bartrina en un acte amb projeccions audiovisuals amb material d’arxiu i inèdit, una lectura de textos en vers i en prosa de Ferrater i una interpretació musical d’uns quants poemes.

Podeu consultar totes les activitats i aprofundir en la figura de Gabriel Ferrater al web de les Biblioteques Municipals:

Zona Gabriel Ferrater a les Biblioteques Muncipals de Reus

Programa d'activitats

Agenda Any Gabriel Ferrater a Reus

Programació general (Font: Web Any Gabriel Ferrater. Gencat.cat)

Entitats organitzadores

Des de Reus: entitats participants i recursos en línia

Xarxes socials

@AnyFerrater #AnyFerrater

Twitter Instagram Youtube

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.