R11: Sabies què?

El paisatge natural i cultural de l’excursió

La riera de la Quadra, procedent del terme d’Almoster, configura un corredor que connecta longitudinalment el terme de Reus. En bona part transitada per vehicles, conserva trams inhòspits i no transitables, com la meitat sud. L’element més destacable que hi trobareu és el pi pinyer del Bofarull, a l’alçada de l’aeroport de Reus, l’únic del terme declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya i que es calcula que pot tenir entre 350 i 400 anys.

Ja a la partida de Bellisens, hi trobareu diversos camps de conreu estructurats al voltant de masos com el de Larrard, amb dues edificacions, el Vell i el Nou i del que se’n conserva la dita “venir del mas de Larrard” o “anar al mas de Larrard” per quan no es volia explicar d’on es venia o on s’anava, potser degut a la seva ubicació a l’extrem del terme, tocant a Vila-seca. Destaca també l’imponent mas de Plana, rehabilitat com a sanatori de Villablanca de malalties mentals i un dels pioners a Catalunya en aquest camp, ja que inicià la seva activitat el 1997. És aquest territori un paisatge obert i planer, amb suau pendent cap al mar, i on s’hi observa una important concentració de basses que configuren punts estratègics per a la fauna. La presència d’espais oberts afavoreix també a molts rapinyaires, com el xoriguer, els aligots, l’estacional àliga marcenca o els nocturns sibocs, mussols i xots.

En la part més urbana passareu per dos importants equipaments del municipi, com són la facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la URV inaugurada el 1996 i actualment amb prop de 1.500 estudiants, i l’hospital universitari Sant Joan, anomenat popularment com l’hospital nou pel seu recent canvi d’ubicació, tot i que l’equipament en sí, com a hospital, data ja del segle XIII.  

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.