R05: Com anar-hi

Itinerari circular, es pot fer sencer o algun tram combinat amb altres itineraris o escollint alguna sortida i entrada des de Reus.

Sortim del parc del Trenet i, d’aquí, passant pel santuari de Misericòrdia, creuem la carretera de Cambrils per agafar el primer camí a mà esquerra, el camí dels Morts, que seguim en direcció descendent seguint el camí de la Pedra Estela fins poder creuar la variant sud T-11 per un pont. Una vegada creuat, seguirem pel camí lateral a la variant per l’altre costat, pel camí del Mas de Valls, i sense canviar la direcció arribarem a la rotonda de la carretera de Salou.

Des de la rotonda agafem la sortida cap a la urbanització la Plana, dins del terme municipal de Vila-seca. Seguim el carrer principal sense canviar la direcció fins arribar al pont que passa per damunt de la via del ferrocarril. Una vegada creuat el pont seguim a mà dreta i agafem el camí, sempre de més a la dreta, que ens portarà en paral·lel a la via del tren, creuant el corredor del Mediterrani i fins  poder creuar l’autopista per un pont a nivell.  Aquí comença el polígon Alba. Si es volgués anar a Vila-seca, caldria anar a buscar el pont que passa per sota de la via del tren a l’avinguda de la Generalitat, a mà dreta.

La ruta segueix a mà esquerra des de la sortida del pont fins el carrer dels Pelleters, que agafarem girant a mà dreta per creuar l’autovia de Bellissens i arribar a Mas Sunyer, i tot creuant el barranc de Castellets girarem a mà esquerra per tornar a creuar l’autopista mitjançant un pont aeri fins al camí de la Creu.

Seguim tot el camí de la Creu. Creuarem pels ponts el corredor del Mediterrani i els enllaços entre la C-14 i la T-11, i passarem per camins de servei fins arribar a la riera de la Quadra. Si enlloc de seguir el camí de la Creu cap amunt en direcció a Reus continuem en sentit descendent, creuant el polígon, arribem a la Canonja

Seguim tota la riera amunt fins al pi del Bofarull. Cal que creuem la carretera que va a l’aeroport. Seguim després la riera, creuem el camí de Constantí i el camí del Mas de Caselles.

Continuem riera amunt i trobarem una escullera a l’alçada de la carretera de Constantí. En aquest punt cal pujar pel caminet a mà esquerra que puja a un camí de servei i tornar a baixar a la riera per un forat a mà esquerra del pont. Pels túnels que trobarem a continuació no s’hi pot transitar amb vehicle, és per això que ens trobarem el ferm molt poc compactat i si anem amb bici és possible que haguem de baixar. Tot i que els túnels no són massa llargs, és aconsellable portar algun llum.

Seguim riera de la Quadra amunt, i més endavant creuem el camí de les Puntes, la carretera del Morell, el camí del Burgar i la carretera de Montblanc (C-14). Continuem encara més amunt, creuem el pont per sota el ferrocarril i el seguirem fins al camí de la Selva, que trobarem a mà esquerra, just abans d’un camp d’olivers. En pocs metres retornem al terme de Reus.

Girem a mà dreta pel camí de la Selva fins al gual de la riera de l’Abeurada, que no creuarem, sinó que seguirem riera amunt fins al creuament del barranc del Picarany amb la riera de la Vidaleta.

Deixarem el creuament de les rieres a mà dreta i seguirem recte. En paral·lel a la riera de la Vidaleta iniciarem un senderó que ens portarà a la urbanització del Pinar (entre el carrer de la Cerdanya i l’avinguda de la Vall d’Aran).

Girem a mà dreta per l'avinguda de la Vall d'Aran i el carrer de la Conca de Barberà fins a l'avinguda del President Companys, que seguirem en direcció nord fins al carrer de l'Hostalera, on girarem a mà esquerra. Trencarem pel camí de la Mineta, just damunt del parc de les Oliveres, fins a la carretera de Castellvell. L'itinerari continua creuant la carretera, seguint el carrer cap a baix i girant al final a mà dreta, per on passa la desviació del trànsit. Seguim fins al carrer de Sant Jordi i el camí de Monterols, on ja deixarem enrere el terme de Castellvell i tornarem a entrar a Reus.

Si volem fer una parada al camí, podem anar a les instal·lacions esportives de Castellvell, que disposen de bar i wc, o bé arribar-nos a l'ermita de Santa Anna o al poblat ibèric del Puig de Santa Anna, recentment recuperat, i baixar per l'altre vessant del poble de Castellvell fins al camí de Monterols. Seguim el camí de Monterols, en el terme de Castellvell que passa a ser el camí de Riudoms a Castellvell —en el terme de Reus— fins sortir al camí de la Pedrera del Coubi. En recorrem un petit tram fins a la cruïlla dels Cinc Camins. Aquí, escollim el camí dels Cinc Camins en direcció descendent i trobarem una altra cruïlla. Agafarem el barranc de Cinc Camins, que ens permetrà creuar la línia del ferrocarril i la carretera d’Alcolea per sota dels ponts. Seguim el traç del barranc fins trobar un creuament amb un caminet que baixa per l'esquerra del parc del Roquís. Pugem el petit sender i seguim tot el parc fins a la rotonda amb accés al polígon Agro-Reus des de la T-11. Fem el tomb a la rotonda i entrem al camí del Roquís, al final seguirem per l’avinguda de Riudoms fins a la rotonda d’entrada del barri Immaculada, pel passeig dels Plàtans, fins arribar a la plaça de Celdoni Vilà, i seguirem recte pel carrer de Cèlia Artiga Esplugues fins arribar altra vegada al parc del Trenet. A la cruïlla dels Cinc Camins, si baixéssim seguint el camí de la Pedrera del Coubi, hi ha la possibilitat de trencar cap al camí de l’Institut Pere Mata i tornar a Reus pel passeig de la Boca de la Mina.

Al barranc dels Cinc Camins, si seguim barranc avall, veiem que puja un sender a mà dreta. Si el seguim, podem travessar la T-11 i fer cap a Riudoms pel camí de les Planes del Roquís.

Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.