R05: Sabies què?

Barranc de Castellets i els meandres de la riera de la Quadra

L’itinerari ens porta per la zona verda del barranc de Castellets, que en aquest punt està canalitzat. Més enllà del pont de l’autopista el retrobem seguint el curs natural, descrivint uns grans meandres dins d’una gran plana inundable. L’antic camí de la Selva a Vila-seca, avui força desdibuixat, o el camí paral·lel al corredor del Mediterrani ens hi porten. Hi veurem alguns pins pinyers ben formats, que es poden distingir des de lluny.

Aquestes planes són indrets ideals per veure-hi rapinyaires: xoriguers, aligots comuns i a partir dels mesos de bonança l’àliga marcenca. Podem distingir el xoriguer per la seva manera de caçar, mantenint-se suspès a l’aire fent bategar les ales (se’n diu “fer l’aleta”). La posició, ni molt amunt ni molt avall, just per poder veure les preses i abatre-s’hi amb precisió.

Olivers, ametllers, avellaners, cereals, vinya... i cebes

Al llarg de l’itinerari trobarem diferents cultius, sobretot oliveres, ametllers, avellaners, cereals i vinya. La vinya, a la vora del Mas de Valls, i les oliveres, escampades per tot el territori, sovint flanquejades per algun magnífic garrofer en algun extrem de la finca.

Els avellaners són l’estrella de Reus. L’avellana és l’únic producte que compta amb el distintiu de Denominació Agrària de Reus, tot i que el baix preu de compra en origen i la competència d’altres mercats fan que cada vegada s’abandonin més camps.

La vista dels ametllers florits davant de l’Institut Pere Mata és espectacular, i tot i que la nostra ruta no passa per aquest punt és interessant tenir-ho en compte. En el nostre camí també trobarem uns bonics camps florits cap al final de gener, sobretot en la zona nord-oest de Reus.

També ens cridaran l’atenció els camps d’una espècie de cebes a la vora del camí de la Selva, al nord de Reus, un cultiu no massa habitual en les nostres contrades però que destaca pels valors paisatgístics i cromàtics.

A Reus també podem trobar horta de venda a l’engròs, però durant el nostre itinerari només trobarem petits horts per a subministrament familiar. 

És habitual veure pinsans, garses, gafarrons i puputs als camps d’oliveres, i també tords, tallarols, abellarols a l’estiu, perdius...

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.