R02: Sabies què?

Una d’espies

L’historiador reusenc Pere Anguera dóna notícia d’un rumor, molt probablement fals, que corria per Reus sobre la fumera de la fàbrica Weber: deien que havia servit d’antena perquè el seu propietari, Emil Weger, fes arribar informació als exèrcits de l’imperi durant la primera Guerra Mundial.

Lletres catalanes

En la seva activitat com a poeta, Pere Mata i Fontanet va ser autor del primer poema romàntic en català, Lo vot complert, escrit poc després de l’Oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau, en el context cultural i literari de la Renaixença. Un altre reusenc il·lustre, Antoni de Bofarull i de Brocà, va ser autor de la primera novel·la escrita en català, L’orfeneta de Menargues o Catalunya agonitzant (1862). Escrita també en temps de la Renaixença, aquesta obra continuava el camí de la narrativa en català aturat després de Tirant Lo Blanc. Antoni de Bofarull, juntament amb Víctor Balaguer, va ser un dels impulsors de la restauració dels Jocs Florals. Té un carrer dedicat a la seva ciutat, a tocar del passeig Prim i de la plaça de la Pastoreta.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.